1. Bodelning

Bodelning

Efter en skilsmässa är huvudregeln att alla era tillgångar – efter avdrag för skulder – delas lika. Ni lägger allt i en pott och får hälften var av värdet. Detta kallas bodelning.

För att dokumentera bodelningen ska det upprättas ett bodelningsavtal. Kontakta oss så hjälper vi er att skriva ett juridiskt bindande avtal. Självklart kan vi även hjälpa er under bodelningen för att svara på frågor och se till att allt går rätt till.

Vad gäller vid en bodelning?

Huvudregeln är att alla era tillgångar ingår i bodelningen, även sånt som ni införskaffade innan ni träffades. Det kan vara den ärvda kaffeservisen, aktierna, skulderna på fritidshuset i Spanien och pengar på olika konton. Ni har rätt till hälften var av det samlade värdet, men hur ni rent praktiskt delar upp det bestämmer ni själva.

Om ni båda är överens kan ni dock välja att bortse från huvudregeln och istället dela upp era tillgångar på annat sätt. Undantag görs även om det finns enskild egendom. 

Enskild egendom

Om det finns enskild egendom genom äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev ingår inte detta i bodelningen.

Privat pensionsförsäkring

Från och med 1999 ingår även den privata pensionsförsäkringen i en bodelning. Om ni är överens kan ni göra undantag från denna regel.

Bodelning för sambor

Bodelning kan även begäras av sambopar. Då gäller sambolagens regler om bodelning. Enligt dem ska ni vid en bodelning dela lika på värdet av samboegendomen, det vill säga er gemensamma bostad samt bohag som ni skaffat för gemensamt bruk.

Undantag från sambolagen kan dock göras om ni är överens eller om ni har ett samboavtal.

Hur skriver man ett bodelningsavtal?

För att undvika problem är det viktigt att bodelningen går rätt till och att avtalet blir korrekt. Vi är experter på familjejuridik och hjälper gärna till vid er bodelning. Då ser vi till att bodelningen sker på rätt sätt och att ert bodelningsavtal blir juridiskt riktigt. Kontakta oss för mer information. 

Hittar du inte det du söker?

 

Maila oss på info@verahill.se

 

Vill du bli kontaktad av oss