Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Låna ut pengar

Att hjälpa en anhörig eller en vän kan ses som en självklarhet, men när det handlar om pengar bör man tänka efter en extra gång.

Juridiska handlingar vid lån

Vi rekommenderar alla att skriva avtal på det man kommit överens om. Avtalet fungerar som ett bevis på överenskommelsen vilket kan vara viktigt i många olika lägen. Beroende på situation finns det två olika handlingar som kan vara aktuella: skuldebrev och medlåntagaravtal.

Skuldebrev

När man lånar ut pengar bör man alltid skriva skuldebrev på lånet, oavsett om man lånar ut till sitt barn eller till annan. Skuldebrevet är ett avtal som förklarar hur mycket som lånats ut och vilka villkor som ska gälla såsom avbetalning och ränta. Skuldebrevet är inte bara en trygghet för de inblandade utan även för utomstående. Skulle exempelvis du som långivare dö eller bli sjuk kan skulden komma att glömmas bort varför det är viktigt att dokumentera skulden i ett skuldebrev.

Läs mer om skuldebrev här

 

 

Medlåntagaravtal

När man hjälper varandra att ta lån bör man alltid skriva ett medlåntagaravtal. Ett vanligt exempel på när man bör skriva ett medlåntagaravtal är då föräldrar går in och hjälper sina barn att ta lån för den första bostaden. Föräldrarna äger inte själva bostaden utan står enbart med på lånet. I ett sådant läge är det viktigt att ni reglerar era ansvar gentemot varandra. Exempelvis bör man reglera vad som händer om barnet skulle sluta betala ränta och amortering mot banken. Avtalet är till för att reglera ert ansvar gentemot varandra men även för att dokumentera att avtalsförhållandet finns.

Läs mer om medlåntagaravtal här

 

en bild på tre kvinnor som pekar på en datorskärm.