Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Gåvobrev

Rent juridiskt kan det vara krångligare än man tror att ge bort saker. Ett gåvobrev är ett juridiskt dokument som bevisar att du har gett bort egendom, samt vilka villkor som finns för gåvan om du har några sådana. Gåvobrevet kan förebygga framtida oklarheter och konflikter och därför är det bra att skriva ett gåvobrev när du ger bort eller får något av större ekonomiskt värde. I vissa fall är gåvobrev dessutom ett krav.

Vad kostar ett gåvobrev?
Gåvobrev, fastighet och bostadsrätt
Fast pris från: 6 500 kr (+ ans.avg.)

Gåvobrev, lös egendom
Fast pris från: 4 200 kr

När behövs ett gåvobrev?

1. Typ av egendom      

Om du ger bort lös egendom som till exempel en bil, en tavla eller en servis krävs inget gåvobrev om inte mottagaren vill ha det för att visa på äganderätten eller om du har ställt ett särskilt villkor för gåvan. Om du däremot ger bort fast egendom, t.ex. en fastighet, måste du skriva ett gåvobrev. 

2. Enskild egendom

För att din gåva ska bli mottagarens enskilda egendom krävs ett gåvobrev. Enskild egendom innebär att gåvan inte ingår i bodelningen vid en skilsmässa, och därmed inte är en del av det som makarna ska dela lika på. Istället har mottagaren av gåvan rätt att behålla den själv, och behöver alltså inte heller dela med sig av värdet på gåvan. 

3. Gåva till barn eller barnbarn

En gåva till barn eller barnbarn anses i vissa fall vara ett förskott på arv om du inte har skrivit något annat i gåvobrevet eller i ditt testamente. När arvet så småningom ska fördelas i dessa fall avräknas gåvan från arvet på ett speciellt sätt.

Vad kostar ett gåvobrev? 

Vi på Verahill har ett fast pris för upprättande av gåvobrev.

  • Gåvobrev, fastighet och bostadsrätt: 6 500 kr (+ ans.avg.)
  • Gåvobrev, lös egendom : 4 200 kr
En bild på hus i somrig miljö

Frågor och svar om gåvobrev

Vad är ett gåvobrev? 

Ett gåvobrev är en juridiskt bindande handling som bevisar att en gåvogivare önskar ge en gåva till en gåvotagare. I ett gåvobrev kan man villkora gåvan om man så önskar genom att till exempel ange att gåvan ska vara enskild egendom eller inte utgöra förskott på arv. Gåvobrev som avser egendom i utlandet bör utfärdas i det land gåvan är belägen. Det uppställs olika villkor för gåvobrevets innehåll och registrering för att det ska verkställas i utlandet. Notera att gåvoskatten är avskaffad i Sverige men den kan fortfarande aktualiseras i andra länder i synnerhet om gåvomottagaren är bosatt i ett land gåvo- och förmögenhetsskatt förekommer.

 

Läs alla frågor och svar om gåvobrev här

 

Våra tjänster

En bild på hus i somrig miljö