1. Gåvobrev

Gåvobrev

Rent juridiskt kan det vara krångligare än man tror att ge bort saker. Därför är det bra att skriva ett gåvobrev när du ger bort eller får något av större värde. I vissa fall är gåvobrev dessutom ett krav.

För att vara säker på att det blir rätt rekommenderar vi att du tar hjälp av en jurist när du ska skriva ett gåvobrev. Det gör det enklare för dina nära och kära den dagen du inte längre finns. Ett gåvobrev är också bra för att du ska kunna bevisa äganderätten när du har fått en gåva. Kontakta oss så hjälper vi dig att skriva ett gåvobrev.

När behövs ett gåvobrev?

Om du ger bort lös egendom som till exempel en bil, en tavla eller en servis krävs inget gåvobrev om inte mottagaren vill ha det för att visa på äganderätten eller om du har ställt ett särskilt villkor för gåvan.

Om du däremot ger bort fast egendom, det vill säga en fastighet eller tomträtt, måste du skriva ett gåvobrev. I det ska du tydligt beskriva gåvan, dina och mottagarens personuppgifter samt eventuella särskilda villkor. Gåvobrevet ska vara undertecknat av dig och den som får gåvan. Din namnteckning ska vara bevittnad. Är du gift och gåvan ingår i giftorätten måste din äkta hälft ge sitt samtycke.

Gåvobrev för enskild egendom

För att kunna ge bort något som enskild egendom krävs ett gåvobrev. Enskild egendom innebär att gåvan inte ingår i bodelningen vid en skilsmässa, och därmed inte är en del av det som makarna ska dela lika på. Istället har mottagaren av gåvan rätt att behålla den själv, och behöver alltså inte heller dela på värdet av gåvan. 

Gåva till barn eller barnbarn

När det gäller gåvor till barn och barnbarn är det ofta komplicerat och enklast att direkt prata med oss. Men om du vill veta lite mer får du gärna fortsätta läsa.

En gåva till barn anses enligt huvudregeln vara ett förskott på arv om du inte har skrivit något annat i gåvobrevet eller i ditt testamente. När arvet så småningom ska fördelas avräknas gåvan på ett speciellt sätt.

Om du vill skänka till exempel fastigheter, aktier, konst eller annat av större värde till ditt underåriga barn måste barnet ha en god man. Denne har till uppgift att ta emot gåvan för barnets räkning. Du kan själv föreslå en god man, till exempel en vän eller en släkting. Ansökan görs hos överförmyndaren. När gåvan har mottagits för ditt barns räkning övertar du själv förvaltningen såsom förmyndare, med samma gränser för redovisning till överförmyndare som gäller för annan egendom.

Om mor- eller farföräldrar vill ge sitt barnbarn pengar men behåller rätten att disponera pengarna anses inte gåvan vara fullbordad.

Gåva mellan makar

Om du vill ge bort något av större värde till din make eller maka så gäller inga särskilda regler. Det är ungefär detsamma som för gåvor till andra. Om du däremot vill skydda gåvan mot fordringsägare måste du ha ett gåvobrev och registrera gåvan hos Skatteverket.

Ibland står endast en av makarna som ägare på lagfarten till den gemensamma bostaden. Då kan det vara klokt att dela upp ägandet genom en gåva mellan makar eller bodelning under äktenskap, ifall någon av er skulle bli sjuk eller avlida. Kontakta oss så hjälper vi er att reda ut dessa förhållanden och se över just er

Hittar du inte det du söker?

 

Maila oss på info@verahill.se

 

Vill du bli kontaktad av oss