1. Hem
  2. Tjänster
  3. Äktenskapsförord

Äktenskapsförord

Som gifta har ni valt att leva tillsammans och därmed att dela på mycket. Men ni kanske inte vill dela det där fritidshuset, företaget eller ett arv?

Har du koll på livet?

Vår kostnadsfria tjänst hjälper dig till rätt avtal utifrån dina behov.

Jag vill ha koll på livet

Varför ska man ha ett äktenskapsförord? 

Med ett äktenskapsförord kan ni koncentrera er på det viktigaste: äktenskapet och förhållandet. När ni vet vad som gäller vid en eventuell skilsmässa undviker ni onödigt bråk och ökar chansen att förbli vänner efteråt.  

Genom ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa saker ska vara enskild egendom. Det betyder att den egendomen inte ska omfattas av reglerna om giftorätt och alltså inte tas med i er bodelning vid en skilsmässa.  

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni även bestämma att reglerna om giftorätt överhuvudtaget inte ska gälla i ert äktenskap. Då blir allt enskild egendom. Det innebär att allt det du tar med dig förblir ditt och allt som din make tar med sig förblir hans eller hennes. 

 

Vad gäller om man inte har ett äktenskapsförord? 

Om ni inte har skrivit ett äktenskapsförord gäller huvudregeln om giftorätt om ni skiljer er. Det betyder att ni delar lika på allt. Ni har båda rätt till hälften var av det samlade nettovärdet på gemensamma tillgångar, inklusive egendom som ni skaffade innan ni träffades och gifte er. 

Vad kostar ett äktenskapsförord?

Vi på Verahill Familjejuridik har ett fast pris på 4.600 kr för äktenskapsförord 

 

Boka möte

Har du koll på livet?

Vår kostnadsfria tjänst hjälper dig till rätt avtal utifrån dina behov.

Jag vill ha koll på livet

Våra tjänster