Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Testamente

Genom ett testamente kan du vara säker på att du får du som du vill den dagen du inte längre finns. Du kan ge dina barn framtida trygghet, låta din sambo ärva dig eller ge något till någon som betyder mycket för dig. 

Vad kostar ett testamente?
Testamente, endast enskild egendom
Fast pris från: 4 500 kr

Testamente
Fast pris från: 5 500 kr

I ett fast pris ingår rådgivning och upprättande av en juridisk handling. Varje ärende är dock unikt och i vissa ärenden ser vi att situationer kräver mer omfattande juridik. Därför arbetar vi med "från-priser" och inleder varje ärende med ett samtal och en prisuppskattning. Allt för att du som kund ska känna dig trygg.

Att skriva ett testamente

Det är klokt att ta juridisk hjälp när du skriver ett testamente för att vara säker på att formkraven för handlingen uppfylls och att inga detaljer missas. Ett testamente är värdefullt i många situationer. Här nedan följer några av dem:

1. Bestäm vem som ska ärva vad

Du kan testamentera vad du vill till vem du vill. Ett barn, din partner eller kanske en förening. Det enda undantaget är att barn alltid har rätt till sin laglott. Det innebär att du aldrig kan testamentera bort den del av arvet som ditt barn enligt lag har rätt till.

2. Enskild egendom

Många föräldrar låter sina barn ärva tillgångarna som enskild egendom. Då behöver inte ditt barn dela arvet efter dig med sin make eller maka om de skulle skilja sig.

3. Förskott på arv

Ger du en gåva till en bröstarvinge är huvudregeln att det räknas som ett förskott på arv. Det betyder att gåvans värde räknas av från det arv som personen får efter att du har gått bort. Om du inte vill att gåvan ska ses som förskott på arv behöver du skriva det i ett gåvobrev eller i ditt testamente.

4. Makars arvsrätt

Om du är gift och någon av er avlider ärver den andre allt med fri förfoganderätt om det inte finns ett testamente som anger annat. Det gäller även om ni har gemensamma barn. Om någon av er har barn utanför äktenskapet, särkullbarn, gäller emellertid särskilda regler.

5. Särkullbarn

Särkullbarn har samma lagliga rätt att ärva som gemensamma barn, men de har rätt att få ut sitt arv på en gång och behöver inte vänta tills styvföräldern avlider. Här kan ett testamente och livförsäkring hjälpa maken att ha råd att bo kvar i er bostad om någon av er skulle gå bort.

6. Sambor ärver inte

Sambor ärver inte varandra enligt lag. Är ni sambor och vill skydda och ärva varandra måste ni upprätta ett testamente.

7. Lagval

Om ni köper en bostad i utlandet är det ännu viktigare att upprätta ett samboavtal med ett svenskt lagval, dvs ett aktivt val att svenska sambolagen ska ligga till grund för bodelningen er emellan, i synnerhet om landet ni är bosatta i saknar lagregler för samboförhållanden.

En bild på en familj som är på en äng

 

 

Hur ska jag förvara mitt testamente? 

Lika viktigt som att man har ett testamente är att det förvaras tryggt så att det kommer fram vid dödsfallet. Testamente måste visas upp i original efter ett dödsfall vilket kan vara svårt då det inte registreras vid någon myndighet eller i något register

Tyvärr vet vi att testamenten som förvaras hemma kan försvinna, förstöras eller helt enkelt inte hittas vid bouppteckningen. 

Vi har en tjänst där vi förvarar och bevakar ditt testamente så att det kommer fram när det behöver komma fram.  

Läs mer om testamentsförvaring här

Vad kostar ett testamente?

Testamente, endast enskild egendom: 4.500 kr
Testamente: 5.500 kr

Våra tjänster