Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Samboavtal

Att flytta ihop och bli sambo är ett stort steg i livet men också rent juridiskt. Många tror att man som sambor har samma rättsliga skydd som gifta par, men så är det inte.

Vad kostar ett samboavtal?
Fast pris från: 3 900 kr

I ett fast pris ingår rådgivning och upprättande av en juridisk handling. Varje ärende är dock unikt och i vissa ärenden ser vi att situationer kräver mer omfattande juridik. Därför arbetar vi med "från-priser" och inleder varje ärende med ett samtal och en prisuppskattning. Allt för att du som kund ska känna dig trygg.

Vad säger sambolagen? 

Som sambo har du rätt att begära bodelning vid en separation. Det innebär att ni enligt sambolagen då har rätt till hälften var av värdet på er bostad och ert bohag som ni skaffat för gemensamt bruk. Det gäller oavsett om ni har delat lika på kostnaderna för bostaden och bohaget eller inte. Allt annat såsom bil, bankmedel, värdepapper och fritidshus kan enligt sambolagen inte ingå i bodelningen. Du kan även begära bodelning om din sambo går bort. Då har du också rätt till hälften av värdet på er bostad och bohaget som ni skaffat för gemensamt bruk. Vem som får resten beror på vem som ärver enligt lag och om det finns ett testamente. 

Varför behöver man ett samboavtal?

Syftet med att upprätta ett samboavtal är att helt eller delvis avtala bort sambolagens regler om bodelning. Låt säga att du har sålt din tidigare bostad och lagt pengarna på en gemensam bostad med din sambo, medan hen inte har betalat någonting för bostaden. Vid en bodelning har din sambo trots det rätt till hälften av ditt investerade värde om ni inte skriver ett samboavtal. Samma sak om din sambo flyttade in när din lägenhet var hyresrätt och du vid en ombildning köpte den för egna pengar.

Om ni köper en bostad och satsar olika mycket kapital så kommer värdet av den att delas lika i en bodelning. Vill ni inte det så måste ni skriva ett samboavtal där ni kommer överens om att sambolagens bodelningsregler inte ska tillämpas. Dessutom behöver ni skriva ett skuldebrev som underlag för vem som har investerat vad. Om ni köper en bostad i utlandet är det ännu viktigare att upprätta ett samboavtal med ett svenskt lagval, dvs ett aktivt val att svenska sambolagen ska ligga till grund för bodelningen er emellan, i synnerhet om landet ni är bosatta i saknar lagregler för samboförhållanden. 

Vad händer om någon går bort? 

Som sambor ärver ni inte varandra om en av er går bort, även om ni har gemensamma barn. Trots att ni har levt länge tillsammans och betraktat er som gifta så hjälper det tyvärr inte. Därför behöver ni skriva ett testamente för att ge varandra trygghet och se till att den andre får det bra i framtiden. 

Vad kostar ett samboavtal?

Vi på Verahill Familjejuridik har ett fast pris från 3 900 kr för samboavtal.