1. Samäganderättsavtal

Samäganderättsavtal

Är ni ett syskonpar som äger en sommarstuga gemensamt? Eller har du och din sambo köpt en bil tillsammans? Då kan det vara bra att upprätta ett samäganderättsavtal. Då vet ni vad som gäller och slipper diskussioner om hur egendomen ska användas eller förvaltas.

Har ni frågor om samäganderättsavtal, eller kanske funderingar kring om ni behöver skriva ett? Kontakta oss så hjälper vi er att reda ut vad som gäller i just er situation!

Lagen om samäganderätt

Lagen om samäganderätt gäller exempelvis fastigheter, lös egendom, aktieobligationer och skuldebrev. Enligt lagen delas tillgångar och skulder/utgifter lika mellan samägarna, till exempel en fastighet. Lagen är dock dispositiv, vilket betyder att ni med hjälp av ett samäganderättsavtal kan välja att avtala bort det som står i lagen.

Vad är ett samäganderättsavtal?

Ett samäganderättsavtal reglerar förhållandet mellan två eller flera ägare av exempelvis en fastighet eller en bil. I avtalet kan ni bestämma vem som ska stå för kostnaden om taket på sommarstugan börjar läcka eller vem som ansvarar för förvaltningen av stugan. Ett samäganderättsavtal kan även innehålla villkor för om ni vill hyra ut sommarstugan eller regler kring vad som gäller för upplösandet av samägandet ifall en av er vill sälja sin del av stugan.

När behöver man ett samäganderättsavtal?

Ett samäganderättsavtal är bra att skriva när ni är två eller flera personer som tillsammans äger något av större värde. Det kan till exempel vara att ni är ett syskonpar som äger fjällstugan som har funnits i släkten i flera decennier.

Om ni är ett sambopar kan det också vara bra att skriva ett samäganderättsavtal för saker som inte ingår i er samboegendom och därmed inte omfattas av ett samboavtal eller sambolagens regler om bodelning. Det gäller till exempel om ni har skaffat en bil tillsammans och vill vara säkra på att värdet av den delas lika vid en eventuell separation eller försäljning.

Hur skriver man ett samäganderättsavtal?

Vi rekommenderar att ni tar hjälp av en jurist när ni ska skriva ett samäganderättsavtal. Då kan ni känna er säkra på att avtalet blir heltäckande och gäller för alla möjliga situationer som kan uppstå. Kontakta oss så hjälper vi er!

 

Behöver du hjälp?

Vill du att vi ska kontakta dig? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig via e-post eller telefon så snart vi kan.

Hittar du inte det du söker?

 

Maila oss på info@verahill.se

 

Vill du bli kontaktad av oss