Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Ge en gåva

Att ge bort en gåva är alltid en fin gest. Gåvan kan vara en födelsedagspresent, en julklapp, ett stöd till barnet som flyttar hemifrån eller bara ett sätt att fördela sina tillgångar som man vill när man inte har samma användning för tillgångarna längre. Oavsett anledning bör man för gåvomottagarens skull tänka över vad gåvan kan ha för konsekvenser.

En gåva skänker glädje

Man behöver inte alltid krångla till det. Gåvor av lägre värde såsom julklappar och födelsedagspresenter behöver man inte skriva gåvobrev på. Om du däremot ger bort gåvor av större värden bör du fundera på om du bör upprätta ett gåvobrev. Ett gåvobrev förklarar inte enbart gåvoöverlåtelsen utan kan även ange villkor kopplade till gåvan såsom förskott på arv, att gåvan ska vara enskild egendom eller att gåvan kräver en motprestation som övertagande av lån eller liknande.

Gåva till barn

När man som förälder ger en gåva till sitt barn bör man tänka till. Huvudregeln är att gåvor till barn behandlas som förskott på arv. När du dör innebär detta att barnet som fick gåvan ska få mindre i arv efter dig. Om man vill reglera detta på ett annat sätt eller i övrigt se över arvsmässiga konsekvenser bör man rådgöra med en jurist och upprätta ett gåvobrev.

Gåvobrevet reglerar gåvan i sig, men man kan även villkora gåvan. Ett vanligt exempel är att man gör gåvan till enskild egendom vilket innebär att gåvan skyddas om barnet någon gång i sin framtid skiljer sig eller separerar från sin sambo och därmed behöver göra en bodelning.

Läs mer om gåvobrev här 

 

Gåva till annan

Att ge en gåva till din maka under äktenskapet är inte alltid så enkelt som man tror. Gåvor av lägre värden såsom födelsedagspresenter eller julklappar behöver man nödvändigtvis inte krångla till. Om du däremot planerar att ge en dyrare gåva kan det finnas skäl till att registrera gåvan hos Skatteverket. För att registrera gåvan behöver du upprätta ett gåvobrev.

Läs mer om gåvobrev här