Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Visselblåsning

Till dig som har något viktigt att berätta

Det är viktigt att våra medarbetare och vår verksamhet mår bra. Problem och allvarliga frågeställningar behöver därför komma fram så att vi som organisation får möjlighet att agera. 

Många situationer kan vi lösa genom att prata med varandra direkt när de uppstår. Ibland kan det hända saker som kräver en helt annan hantering. Därför erbjuder vi en kanal för visselblåsning, vilket även krävs enligt lag. Läs mer i vår visselblåsarpolicy.

Använd Trumpet

Trumpet är en externt hanterad visselblåsarfunktion. Där kan du anonymt, säkert och konfidentiellt anmäla missförhållanden som tas emot av oberoende handläggare. Via Trumpet hittar du också information om hur du går tillväga för att anmäla på annat sätt än genom webbformulär. För komma till Trumpets visselblåsarfunktion klickar du på knappen nedan eller går in på följande webbadress från valfri enhet: verahill.trumpet-whistleblowing.eu

I Trumpet får du en tydlig guidning genom hela processen. Här kan du också läsa mer specifikt vad som gäller för visselblåsning och hur lagen skyddar dig som rapporterar. Funktionen är öppen dygnet runt, alla dagar i veckan.
Läs mer om Trumpet här. 

 

Starta Trumpet

Vad är visselblåsning?

När man rapporterar om allvarliga missförhållanden i arbetsrelaterade sammanhang som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram kallas det visselblåsning. En visselblåsare är någon som rapporterar om oegentligheter och missförhållanden, ofta på den egna arbetsplatsen. Vilken typ av händelser som det kan gälla anges i lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden 1 kap. 2 § 1-2 st. Den som uppfyller lagens krav kring visselblåsning har rätt till skydd mot repressalier till följd av rapporteringen.

Läs gärna mer om visselblåsning på t.ex. Arbetsmiljöverkets eller Trumpets hemsida. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Sara Graner Tyllman som är kontaktperson för Verahills visselblåsarkommitté.

Hund mot blå bakgrund, framför hundes mun håller en hand upp ett finger.

Verahills policy och rutin rörande visselblåsning

Policy for visselblåsning
Rutiner för arendehantering