1. Medlåntagaravtal

Medlåntagaravtal

När ens barn ska köpa sin första bostad är det inte ovanligt att en eller båda föräldrarna går in som medlåntagare till banklånen. Men vad händer om föräldern blir tvungen att betala till banken eller går bort? För att alla inblandade ska ha koll på vad som gäller är det bra att skriva ett medlåntagaravtal. Här kan du läsa mer om vad det är!

Ett medlåntagaravtal är ett privat avtal mellan huvudlåntagaren och medlåntagaren som reglerar vilka villkor som ska gälla dem emellan gällande återbetalningen av lånet till banken. Kontakta oss om ni har frågor eller vill skriva ett medlåntagaravtal, så hjälper vi er att se till att det blir juridiskt riktigt.

Vad är ett medlåntagaravtal?

När man ska ta lån kan det vara bra att ha en medlåntagare för att till exempel förbättra lånevillkoren. Ibland kan banken även ställa krav på att det ska finnas en medlåntagare. En vanlig situation är att en förälder går in som medlåntagare när ens barn ska köpa sin första bostad.

Varför behövs ett medlåntagaravtal?

När du står som medlåntagare är du solidariskt betalningsansvarig för lånet gentemot banken. Det innebär att du har samma ansvar för att lånet återbetalas som personen som har tagit lånet hos banken har.

Säg att du går in som medlåntagare när ditt barn ska köpa bostad. Om barnet inte kan betala lånet kan banken kräva dig på pengar. Detta gäller oavsett om du har del i bostaden eller inte. För att du då ska kunna begära att barnet betalar tillbaka pengarna till dig är det bra att ha ett medlåntagaravtal som reglerar denna regressrätt.

Ett medlåntagaravtal kan även vara bra att skriva för att underlätta för de efterlevande om du som medlåntagare skulle gå bort. Då finns det en förklaring till varför det ser ut som att du har en skuld hos banken, trots att du egentligen bara är medlåntagare. Avtalet gör det enklare för de efterlevande att ta hand om det juridiska efter dödsfallet.

Hur skriver man ett medlåntagaravtal?

Med ett medlåntagaravtal reglerar ni förhållandet mellan er som låntagare respektive medlåntagare. Det är viktigt att det framgår hur situationen ser ut och vilka villkor som gäller. Kontakta oss när ni ska skriva ett medlåntagaravtal, så hjälper vi er att skriva ett juridiskt bindande avtal.

Hittar du inte det du söker?

 

Maila oss på info@verahill.se

 

Vill du bli kontaktad av oss