Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Flytta ihop

Att flytta ihop är en stor förändring och betyder enligt lagen mer än att ni nu bor på samma adress. Många drar sig för att prata om de ekonomiska och juridiska konsekvenserna av att bli sambo.

Vi vill att diskussionen om det ekonomiska och juridiska er emellan ska kännas lika naturlig och självklar som andra frågor som rör det gemensamma hemmet. Att bli sambo gör nämligen att ni får en helt ny juridisk relation. I synnerhet om ni flyttar ihop och bosätter er i utlandet där samboförhållanden inte är lagreglerade.

Samboavtal

Som sambor omfattas ni av sambolagen och det innebär som huvudregel att den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget ska delas lika vid en separation eller om någon av er går bort, oavsett vem som betalat. Med ett samboavtal kan ni som par istället  bestämma hur ni vill ha det. Antingen kan ni genom samboavtalet bestämma att någon delning inte ska ske alls eller att bara vissa av era saker ska ingå i delningen. Att tänka på och prata om den här typen av frågor kan vara svårt och kännas jobbigt men resultatet blir både tydligt och tryggt.

Läs mer om samboavtal här

Testamente

Som sambor saknar ni arvsrätt och har alltså ingen laglig rätt att ärva om en av er skulle avlida. Detta gör att testamente blir ännu viktigare i samborelationer. Genom att skriva ett gemensamt så kallat inbördes testamente, eller varsitt testamente, kan ni på olika sätt skydda varandra och se till att det blir som ni tänkt er. Testamente kan vara extra viktigt om någon av er har barn sedan tidigare eller om ni har minderåriga barn tillsammans. Att skydda varandra och förebygga framtida problem skapar ett stort lugn och trygghet i vardagen.

Läs mer om testamente här

Närbild på ett par som håller hand.

Checklista | Innan ni flyttar ihop

Förr eller senare brukar frågan ”ska vi flytta ihop” dyka upp i de flesta förhållanden. Att börja dela vardagens alla timmar och inte minst hushåll är ett stort steg, särskilt om ni ska köpa en gemensam bostad. Att bli sambo medför även juridiska konsekvenser. För att allt ska bli som ni vill ha det bjuder vi på Verahill på en checklista för er som ska eller precis har flyttat ihop, så att inget faller mellan era numera gemensamma stolar.

Läs hela checklistan

Checklista | Innan du byter bostad

Att byta bostad är ingenting man gör i en handvändning. Det finns mycket att tänka på, och med den här listan vill vi uppmärksamma dig på några särskilda situationer som kräver extra mycket planering och eftertanke när ni byter bostad för att flytta ihop. På så vis hoppas vi du får mer tid att fokusera på den spännande flytten!

Läs hela checklistan

En bild på händer som bildar ett hjärta framför en gravid mage.