Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Tjänster
  3. Bodelning
  4. Hur registrerar jag en bodelning?

Hur registrerar jag en bodelning?

Om ni bodelar i samband med en skilsmässa måste bodelningen inte anmälas någonstans, men ni kan välja att registrera ert bodelningsavtal. Innan detta ska ni ha lämnat in en ansökan om skilsmässa till Tingsrätten.

Väljer ni att bodela under äktenskapet ska ni först anmäla det till Skatteverket, därefter skriver och registrerar ni avtalet. Det är Skatteverket som ansvarar för att registrera bodelningshandlingar och anmälningar om bodelning.

Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.

Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.

Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande den av staten fastställda rättshjälpstaxan som för år 2024 är 1913,75 kr / timme.

Måste man registrera en bodelning?

Det finns inget krav på att en bodelning ska registreras vid skilsmässa utan det är helt upp till er. Vill ni registrera avtalet måste ni först ha lämnat in en ansökan om äktenskapsskillnad (skilsmässa) till Tingsrätten. Vid bodelning under äktenskap måste ni först anmäla det till Skatteverket, därefter ska bodelningsavtalet registreras.

Även i de fall det inte är ett krav så rekommenderar vi att ni registrerar ert bodelningsavtal. Tidigare makar har rätt att begära bodelning under många år efter att skilsmässan är genomförd, genom att er bodelningshandling är registrerad hos Skatteverket kan ni bevisa att bodelningen är genomförd och vilken egendom som tillhör vem. På så vis undviker ni en eventuell tvist i framtiden och handlingen finns dokumenterad och i säkert förvar.

Så registrerar du bodelning hos Skatteverket

Vill ni registrera er bodelning kan ni enkelt skicka in den till Skatteverket. Det görs på samma sätt, oavsett om ni väljer att göra det under äktenskapet eller om det sker i samband med en skilsmässa.

För att registrera er bodelning gör ni på följande vis:

  1. Skriv ett bodelningsavtal.
    Där listar ni vilka egendomar som finns och hur de ska delas upp.

  2. Signera handlingen.
    Den ska vara undertecknad av er båda som bevis på att ni är överens.

  3. Betala ansökningsavgiften.
    Den kostar 275 kronor och Skatteverket börjar inte handlägga ärendet förrän den är betald.

    Avgiften kan betalas på två sätt: via Swish eller via en bankgiro-insättning. Väljer ni att betala med Swish kan ni logga in på ”Mina sidor” på Skatteverket. När er ansökan är mottagen kan ni hitta en länk som tar er till betalning via Swish. Avgiften kommer synas för er båda, men ska endast betalas en gång.

    Vill ni betala via bankgiro ska ni ange ett av era personnummer i meddelandefältet så att det går att koppla inbetalningen till er ansökan.

    Om ni betalar från ett utländskt bankkonto anger du personnummer och namn så att betalningen kopplas till rätt ärende.

    För att se fullständiga betalningsuppgifter och mer information kan ni besöka Skatteverkets hemsida.

  4. Skicka in ert bodelningsavtal i original till Skatteverket.
    När handlingen är registrerad kungörs det i post och inrikes tidningar.


Vi hjälper dig gärna

Har du frågor gällande bodelning och bodelningsavtal erbjuder vi tjugo minuters kostnadsfri rådgivning per telefon. Vill du därefter fortsätta ta hjälp av oss så pratar du och juristen om priset för ditt specifika uppdrag. Vi arbetar på löpande timdebitering där vår taxa i ärenden om bodelning är 2 250 kronor per timme inklusive moms.