Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Tjänster
  3. Vårdnadstvist
  4. Flytta utomlands med barn när man har gemensam vårdnad

Flytta utomlands med barn när man har gemensam vårdnad

Att flytta utomlands med sitt barn är ett stort beslut, och när man har gemensam vårdnad är det inte något som en förälder kan bestämma på egen hand. Många tror att vårdnad enbart handlar om dagliga beslut, men i verkligheten innebär det ett gemensamt ansvar för flera  större frågor som var barnet ska bo.

Om båda vårdnadshavarna är överens om att en flytt är det bästa för barnet, kan processen vara enkel. Men om den ena föräldern motsätter sig beslutet, kan det leda till en juridisk tvist där domstolen måste avgöra vad som är barnets bästa.

Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.

Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.

Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande den av staten fastställda rättshjälpstaxan som för år 2025 är 1982,50 kr / timme.

Läs mer om vårdnadstvist

Vad säger lagen?

Vid gemensam vårdnad måste båda vårdnadshavarna godkänna en utlandsflytt. Det betyder att en förälder inte har rätt att ta med sig barnet och bosätta sig i ett annat land utan den andres samtycke. Om detta ändå sker kan det klassas som egenmäktighet med barn, vilket är ett brott enligt svensk lag.

Om den andra vårdnadshavaren inte går med på flytten, måste den som vill flytta ansöka hos tingsrätten om ensam vårdnad eller om tillstånd att få ta barnet med sig.

Hur bedömer domstolen om en flytt ska tillåtas?

Om en förälder ansöker om ensam vårdnad, med grund att denne vill flytta utomlands med barnet, kommer domstolen att göra en noggrann bedömning av situationen. Det finns ingen generell regel för när en flytt beviljas eller nekas, utan beslutet baseras alltid på vad som anses vara bäst för barnet.

Domstolen tittar på flera faktorer, bland annat:

  • Hur flytten påverkar barnets relation till den andra föräldern.
  • Om det finns en tydlig plan för hur umgänge ska fungera på distans.
  • Barnets ålder och anknytning till sin nuvarande livssituation.
  • Anledningen till flytten – exempelvis arbete, utbildning eller familjeskäl.

Om det bedöms att en flytt skulle påverka barnets välmående negativt kan domstolen besluta att barnet ska vårdas ensamt av den kvarboende föräldern i Sverige, eller fortsatt vårdas gemensamt av båda föräldrarna.

Vad händer om en förälder flyttar utan tillstånd?

Att flytta utomlands med ett barn utan den andra vårdnadshavarens samtycke kan få allvarliga konsekvenser. En sådan flytt innebär att föräldern gör sig skyldig till egenmäktighet med barn, därmed kan den andra föräldern anmäla händelsen till polisen.

Om barnet förs till ett annat land kan Haagkonventionen bli aktuell. Den gör det möjligt för den andra föräldern att ansöka om att barnet ska återföras till Sverige. Många länder, däribland Sverige och de flesta EU-länder, har undertecknat konventionen och samarbetar för att hantera den här typen av tvister.

Finns det andra alternativ?

Om en flytt är viktig men den andra föräldern motsätter sig den, finns det andra sätt att lösa situationen utan att hamna i en långdragen vårdnadstvist.

En möjlig lösning är att föräldrarna kommer överens om en tydlig umgängesplan. Det kan innebära att barnet bor utomlands men har regelbundet umgänge med den andra föräldern genom besök under lov och helger. 

Som huvudregel är det bästa för barnet att föräldrarna kommer överens. Att ta hjälp av en medlare kan vara ett bra sätt att hitta möjliga lösningar som blir bäst för barnet. 

Viktigt att tänka på

Att flytta utomlands med barn när man har gemensam vårdnad är en fråga som kräver noggrant övervägande. Kommunikation med den andra föräldern är ofta avgörande för att undvika en juridisk konflikt.

Om du planerar en flytt och är osäker på vad som gäller, eller om du är vårdnadshavare och misstänker att den andra föräldern planerar att flytta utan ditt samtycke, kan juridisk rådgivning vara en viktig första åtgärd.

Behöver du vägledning i en vårdnadsfråga? Våra jurister på Verahill kan hjälpa dig att förstå dina rättigheter och vilka steg du kan ta.