Hur går en bodelning till?
När en relation tar slut, eller när en make avlider, behöver en bodelning genomföras för att dela upp tillgångarna. Men hur gör man en bodelning, och vad behöver man tänka på?
Processen underlättas om parterna är överens, men i mer komplicerade situationer kan det ta längre tid. Om man har svårt att komma överens med hjälp av ombud, kan man ansöka om en bodelningsförrättare vid tingsrätten. Eftersom en sådan process kan bli både kostsam och långdragen är det bästa att försöka nå en överenskommelse - då är medling ett bra alternativ.
Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.
Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.
Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande vår ordinarie taxa för 2025 om 2 400 kr / timme.
Vad innebär en bodelning?
En bodelning är den juridiska processen där två personer delar upp sina ekonomiska tillgångar och skulder när deras förhållande förändras genom skilsmässa, separation eller dödsfall.
Beroende på om parterna varit gifta eller sambor ser bodelningen olika ut:
Gifta makar - Delar som regel allt som är giftorättsgods, vilket inkluderar alla tillgångar som inte är enskild egendom genom äktenskapsförord, arv eller gåva med förbehåll.
Sambor - Delar enbart gemensam bostad och bohag, om det köpts för att användas tillsammans.
Hur gör man en bodelning steg för steg?
1. Sammanställ tillgångar och skulder
Första steget i en bodelning är att göra en bouppteckning där båda parterna listar sina tillgångar och skulder. Detta ger en tydlig överblick över vad som ska delas.
2. Värdera egendomen
När tillgångarna har identifierats ska de värderas. Värderingstidpunkten skiljer sig åt beroende på typ av tillgång. Som utgångspunkt krävs en extern värderare avseende fastigheter eller företag.
3. Fördela tillgångarna
När egendomen har listats och värderats görs en fördelning enligt de regler som gäller för gifta eller sambor. En grundregel vid skilsmässa är att giftorättsgodset delas lika, om det inte finns ett äktenskapsförord.
Vid bodelning mellan sambor delas bara sambobostad och sambobohag, medan övriga tillgångar förblir enskilda.
4. Upprätta ett bodelningsavtal
Om parterna är överens om hur tillgångarna ska delas skriver de ett bodelningsavtal. Detta dokument är viktigt eftersom det reglerar vem som får vad och ser till att båda parter har en tydlig överenskommelse. Bodelningsavtalet har vissa formella krav, det allra bästa är att ta hjälp av en jurist för att avtalet ska bli giltigt och komplett.
5. Registrera bodelningen (valfritt)
Det finns ingen skyldighet att registrera bodelningsavtalet, men det kan vara en trygghet, särskilt vid skilsmässor. Gifta makar kan registrera sitt avtal hos Skatteverket, medan sambor kan ha ett skriftligt avtal mellan sig.
Vad händer om man inte är överens?
Om parterna inte kan enas om bodelningen kan en bodelningsförrättare utses av tingsrätten. Denne är en jurist som hjälper till att lösa konflikten och fatta ett beslut om hur tillgångarna ska delas. Bodelningsförrättaren betalas av parterna.
Beslutet kan därefter också överklagas, då är det tingsrätten som prövar målet.
Hur lång tid tar en bodelning?
Tiden det tar att genomföra en bodelning beror på hur komplex situationen är och om parterna är överens.
Om båda parter är överens kan processen vara klar inom 1-3 månader.
Vid oenighet kan bodelningen ta ett år eller längre, särskilt om den behöver avgöras av en bodelningsförrättare eller domstol.
Viktigt att tänka på vid bodelning
Oavsett om du genomgår en skilsmässa eller hanterar en bodelning vid dödsfall är det bra att vara förberedd. Att ha en klar bild av tillgångar, skulder och juridiska rättigheter kan underlätta processen.
Om du är osäker på hur bodelningen ska genomföras eller behöver hjälp med att upprätta ett avtal, kan juridisk rådgivning vara ett bra första steg.
Behöver du hjälp med en bodelning? Våra jurister på Verahill kan vägleda dig genom hela processen.