Hur fungerar bodelning vid ett dödsfall?
När en person dör ska en bodelning göras om den avlidne var gift eller sambo. En bodelning innebär att den avlidnes och den efterlevande makens/sambons tillgångar delas enligt gällande regler. Bodelningen är ett viktigt steg i arvsprocessen eftersom den avgör hur tillgångarna fördelas mellan den efterlevande och arvingarna.
Men hur går en bodelning vid dödsfall till? Hur lång tid tar den, och vad är viktigt att tänka på?
Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.
Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.
Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande vår ordinarie taxa för 2025 om 2 400 kr / timme.
När genomförs en bodelning vid dödsfall?
En bodelning görs i följande situationer:
När den avlidne var gift – då delas makarnas tillgångar enligt reglerna för äktenskapsskillnad, om det inte finns ett äktenskapsförord som säger annat.
När den avlidne var sambo och den efterlevande sambon begär en bodelning – då delas endast gemensam bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk.
Om den avlidne var ogift och inte heller var sambo, görs ingen bodelning. Då fördelas tillgångarna direkt mellan arvingarna genom ett arvskifte.
Vad ingår i bodelningen?
Vid en bodelning vid dödsfall delas tillgångarna upp mellan den efterlevande och dödsboet. Vad som ingår i bodelningen beror på om den avlidne var gift eller sambo.
För gifta makar ingår som regel all giftorättsgods, d v s all egendom som makarna ägde gemensamt eller enskilt, om det inte finns ett äktenskapsförord som säger att viss egendom ska vara enskild och därmed undantas från bodelningen.
För sambor ingår endast den gemensamma bostaden och bohaget, och bara om bostaden köpts för att användas för gemensamt bruk. Andra tillgångar, såsom sparande och fordon, delas inte mellan sambor.
Hur lång tid tar en bodelning vid dödsfall?
Tidsåtgången för en bodelning vid dödsfall varierar beroende på hur komplex situationen är. I de enklaste fallen kan bodelningen vara klar inom några månader, men om det finns tvister eller oklarheter kan processen ta längre tid – ibland över ett år.
Faktorer som påverkar tidsåtgången:
- Om det finns testamente eller inte.
- Om parterna är överens eller om det finns tvister om hur tillgångarna ska fördelas.
- Om det krävs värdering av fastigheter, företag eller andra tillgångar.
- Hur snabbt dödsboet kan samlas och fatta beslut.
I de flesta fall sker bodelningen i samband med bouppteckningen, som ska vara klar inom tre månader efter dödsfallet. Därefter kan fördelningen av arvet påbörjas.
Vad händer om parterna inte är överens?
Om det uppstår oenighet om bodelningen vid dödsfall, kan en boutredningsman eller en skiftesman utses av tingsrätten av en av dödsbodelägarna. En bodelningsförrättare är en jurist eller advokat som hjälper till att dela upp tillgångarna om arvingar eller efterlevande inte kan enas.
Om en part anser att bodelningen har blivit felaktig kan den överklagas till domstol. En rättslig process kan dock göra att det tar ännu längre tid innan arvet kan delas ut.
Viktigt att tänka på vid bodelning efter dödsfall
Om du är efterlevande make, sambo eller arvinge är det viktigt att förstå dina rättigheter och skyldigheter vid en bodelning.
- Om den avlidne var gift och det inte fanns ett äktenskapsförord, delas tillgångarna lika mellan efterlevande och dödsboet.
- Sambor har inte automatisk arvsrätt, men kan begära bodelning för att få del av gemensam bostad och bohag.
- Ett testamente kan påverka fördelningen av tillgångarna, särskilt om det finns specifika önskemål kring arv.
- Om du är osäker på hur bodelningen ska hanteras, kan juridisk rådgivning hjälpa dig att undvika misstag.
Behöver du hjälp med bodelning vid dödsfall?
Fördelning av dödsboets tillgångar vid ett dödsfall kan vara en juridiskt komplicerad process, särskilt om det finns oklarheter eller konflikter. Våra jurister på Verahill kan hjälpa dig att förstå hur tillgångarna ska delas och ge vägledning genom hela processen.