Finns det någon tidsgräns vid bodelning?
Vid en separation eller ett dödsfall är bodelning en viktig process för att dela upp tillgångar och skulder mellan parterna. Men finns det någon tidsgräns för att begära en bodelning? Svaret beror på om det handlar om gifta makar eller sambor, eftersom olika regler gäller för respektive situation.
Om bodelningen inte görs direkt efter en separation kan den i vissa fall skjutas upp – men det finns preskriptionstider att förhålla sig till.
Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.
Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.
Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande vår ordinarie taxa för 2025 om 2 400 kr / timme.
Hur länge kan man begära bodelning?
En bodelning handlar om att dela upp tillgångar och skulder mellan två personer som har varit gifta eller sambor. Men hur lång tid har man egentligen på sig att begära en bodelning efter en separation eller ett dödsfall? Reglerna skiljer sig åt beroende på om man har varit gifta eller sambor – och i vissa fall kan tiden påverka möjligheten att få en rättvis uppdelning.
För gifta par vid separation
Om en bodelning inte sker i samband med skilsmässan, kan den ena parten begära bodelning även efter att äktenskapet är upplöst. Det finns ingen lagstadgad preskriptionstid för bodelning mellan tidigare makar, vilket innebär att en bodelning i teorin kan göras flera år efter skilsmässan – så länge ingen av parterna har avsagt sig rätten. Det finns dock rättsfall som konstaterar att närmare 20 år efter en skilsmässa är för lång tid för att genomföra en bodelning.
Däremot kan det bli svårare att genomföra en rättvis bodelning ju längre tid som går, eftersom tillgångar kan ha förändrats eller försvunnit.
För sambor vid separation
För sambor gäller andra regler. Om sambor separerar och en av parterna vill begära bodelning måste det göras inom ett år från separationen. Om ingen av parterna begär bodelning inom den tiden, förloras rätten till det.
För gifta par vid dödsfall
När en make avlider sker bodelning automatiskt. Har man bara gemensamma barn ärver den efterlevande maken allt. Finns det särkullbarn (barn från tidigare relation), har dessa rätt att få ut sitt arv direkt.
För sambor vid dödsfall
Vid dödsfall har den efterlevande sambon bara tre månader på sig att begära bodelning från dödsboet. Efter den tidsfristen går all egendom direkt till arvingarna, och möjligheten till bodelning går förlorad.
Kan man vägra en bodelning efter lång tid?
Om en av makarna kräver en bodelning långt efter skilsmässan, kan den andra parten försöka hävda att en sådan begäran är oskälig. Även om det inte finns någon strikt preskriptionstid för gifta kan passivitet spela en roll – om den ena parten har avstått från att begära bodelning under en längre tid kan rätten till bodelning förfalla. Stöd i praxis visar dock att en bodelning efter 17-18 år kan vara giltig.
I sådana fall kan domstolen göra en bedömning baserat på:
- Hur lång tid som gått sedan skilsmässan.
- Om det funnits en tyst överenskommelse om att inte genomföra bodelning.
- Om den part som begär bodelning har haft kännedom om sin rätt.
Vad händer om en bodelning inte görs?
Om en bodelning aldrig genomförs kan det leda till problem längre fram, särskilt vid försäljning av fastigheter eller vid arvsskiften. Därför är det alltid en god idé att slutföra en bodelning i nära anslutning till separationen eller dödsfallet.
Viktigt att tänka på
- Gifta makar kan i princip begära bodelning när som helst efter en skilsmässa om inget avtal skrivs som avsäger den rätten.
- Sambor måste begära bodelning inom ett år från separationen – annars förloras rätten.
- Vid dödsfall måste en efterlevande sambo begära bodelning inom tre månader.
Om du är osäker på om du fortfarande har rätt att genomföra en bodelning kan juridisk rådgivning hjälpa dig att förstå vad som gäller i just din situation.