Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Skolledarna
  3. Livssituationer Skolledarna

Rådgivning för dig som medlem i Skolledarna

Vi erbjuder dig som medlem i Skolledarna 20 minuter kostnadsfri rådgivning med jurist.

Planera för framtiden

Att planera för sin framtid är i många lägen självklart. Man planerar att skaffa en viss utbildning, bröllopet, bostadsbyte eller att skaffa barn. Lika viktigt som det är att planera viktiga livshändelser är att planera och se över ditt juridiska behov.

När någon dör

När en nära anhörig dör hinner sorgen sällan bearbetas klart förrän vardagen fylls med måsten, både för din del och för att hantera dödsboet efter den avlidne.

Barn i en separation

Barn väljer inte att föräldrarna ska separera, det gör föräldrarna. Barnets liv påverkas i allra högsta grad av beslutet och därför säger lagen att barnets bästa ska stå i fokus.

Att bli förälder

Att få barn är en av de största händelserna i livet. Det är många saker som ska tänkas över och förberedas. Barnvagn, skötbord, blöjor och kläder ska inhandlas. Barnrummet ska förberedas och dop kanske ska bokas in. Det är mycket att tänka på. Nedan följer några juridiska delar som man som blivande förälder eller förälder till minderåriga barn bör tänka på.

Ge en gåva

Att ge bort en gåva är alltid en fin gest. Gåvan kan vara en födelsedagspresent, en julklapp, ett stöd till barnet som flyttar hemifrån eller bara ett sätt att fördela sina tillgångar som man vill när man inte har samma användning för tillgångarna längre. Oavsett anledning bör man för gåvomottagarens skull tänka över vad gåvan kan ha för konsekvenser.

Flytta ihop

Att flytta ihop är en stor förändring och betyder enligt lagen mer än att ni nu bor på samma adress. Många drar sig för att prata om de ekonomiska och juridiska konsekvenserna av att bli sambo.

Vi vill att diskussionen om det ekonomiska och juridiska er emellan ska kännas lika naturlig och självklar som andra frågor som rör det gemensamma hemmet. Att bli sambo gör nämligen att ni får en helt ny juridisk relation.

Flytta isär, skilsmässa och separation

Det är ofta svårt och jobbigt när ett förhållande tar slut. Att flytta isär är inte alltid så enkelt när det kommer till att dela upp era tillhörigheter, dessutom finns det olika lagar som ni påverkas av beroende på om ni är gifta eller sambor.

Innan bröllopet

Att gifta sig är nog det största steget man kan ta i en relation. Tiden inför ett giftermål kan vara stressig, påfrestande och utmanande… men samtidigt alldeles, alldeles underbar!

Låna ut pengar

Att hjälpa en anhörig eller en vän kan ses som en självklarhet, men när det handlar om pengar bör man tänka efter en extra gång.

När barnen flyttar hemifrån

Förr eller senare blir barnen vuxna och det blir dags för dem att lämna boet. Då är det läge för dig att se över ditt juridiska behov, både för din egen skull och när du hjälper dina vuxna barn.

När köpet har gått fel

Under ett år köper vi oändligt många produkter och tjänster. Vi handlar varor på nätet, presenter och klappar i butikerna, vi anlitar byggare för att renovera och vi gör stora investeringar i våra liv såsom att köpa en helt ny bil. Som konsument (privatperson som handlar av ett företag) har du ett flertal rättigheter om en varan eller tjänsten du köpt skulle visa sig vara felaktig.

Allmän familjejuridisk rådgivning

Behöver du hjälp med en annan familjerättslig fråga? Låt oss göra en allmän behovsanalys för att bedöma hur vi på bästa sätt kan hjälpa dig.