Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Bodelning vid skilsmässa

För gifta par är en bodelning obligatorisk, till skillnad från sambor som själva kan välja om de vill begära bodelning.  Det är klokt att inte vänta alltför länge med att bodela. Man kan göra det från det att ansökan om äktenskapsskillnad är inskickad till tingsrätten. Värden ändras och många saker, som kan komma som otrevliga överraskningar längre fram, kan annars bli hängandes i luften. Det kan vara svårt att veta var man ska börja samtalet när man ska tala om bodelning. Vårt tips är att en av er kontaktar oss så hjälper vi till att strukturera upp er situation.   

Huvudregeln är att all egendom ska fördelas med hälften vardera. Viktigt att tänka på är att det är värdet av all egendom som ska fördelas lika. Den ena av er har exempelvis inte rätt att få den andres bil eller liknande, däremot kan du ha rätt till halva värdet av bilen. Om man inte kan skapa en jämn fördelning med de tillgångar man har kan man i vissa lägen lösa fördelningen med att ena parten tar ett banklån för att lösa ut den andre. Denna lösning är vanlig när den ena vill lösa ut den andre ur bostaden. Om ni skrivit ett äktenskapsförord kan ni ha avtalat bort likadelningen genom att göra en viss egendom eller summa enskild.

 

Du får 20 minuters kostnadsfri rådgivning där vi hjälper dig att se över just din situation. Boka rådgivningen via kalendern. Värde 600 kr inkl moms.

Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. Efter det debiteras summan.

Om du väljer att ta vidare hjälp från oss kommer du och juristen prata om pris för uppdraget. Vi arbetar på löpande timdebitering där vår taxa i ärenden om bodelning är 2.250 kronor per timme inklusive moms.