Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Tjänster
  3. Arvstvist
  4. Hur löser man en arvstvist om en fastighet?

Hur löser man en arvstvist om en fastighet?

Att ärva en fastighet kan vara en ekonomisk trygghet, men det kan också leda till en arvstvist om arvingarna inte är överens om hur den ska fördelas eller hanteras. Fastigheter är ofta känslomässigt laddade tillgångar, vilket kan göra arvsfördelningen extra komplicerad.

Om en arvstvist om en fastighet uppstår finns det olika sätt att lösa den – antingen genom förhandling, juridisk medling eller som en sista utväg en domstolsprocess.

Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.

Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.

Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande vår ordinarie taxa för 2025 om 2 990 kr / timme.

Vanliga orsaker till arvstvister om fastigheter

Fastigheter kan vara svåra att hantera vid arv eftersom de inte kan delas upp lika enkelt som exempelvis pengar. Några vanliga skäl till att arvstvister uppstår kring fastigheter är:

Oenighet om försäljning – En del arvingar vill sälja fastigheten samtidigt som andra vill behålla den.

Värdering av fastigheten – Om arvingarna har olika uppfattningar om vad fastigheten är värd kan det leda till konflikt.

Övertagande av fastigheten – Om en arvinge vill ta över fastigheten och övriga delägare ska erhålla ersättning för sina andelar är det vanligt att det uppkommer diskussioner om hur stor ersättningen ska vara.

Underhållskostnader och drift – Om en fastighet ärvs gemensamt kan det leda till frågor om vem som ska ansvara för skötsel och ekonomiska kostnader samt hur fastigheten ska nyttjas av de som samäger egendomen.

Hur kan en arvstvist om en fastighet lösas?

Det finns flera sätt att lösa en arvstvist om en fastighet, beroende på om arvingarna kan komma överens eller om rättsliga åtgärder behövs.

  1. Förhandling mellan arvingarna
    Om möjligt är det alltid bäst att försöka hitta en lösning genom dialog. Om alla är överens kan man besluta att sälja fastigheten och dela vinsten eller att en arvinge löser ut de andra.
  2. Fastighetsvärdering
    För att undvika konflikter om fastighetens värde kan det vara klokt att anlita en oberoende värderingsman. En professionell värdering kan ge en objektiv bild av fastighetens marknadsvärde. Vid behov kan två oberoende värderingsmän värdera fastigheten varefter man utgår ifrån att marknadsvärdet är medelvärdet mellan dessa båda värderingar. 
  3. Utköp av en arvinge
    Om en arvinge vill ta över fastigheten kan de andra begära att bli ekonomiskt kompenserade. Ersättningen/Skifteslikviden baseras ofta på fastighetens verkliga värde, vilket räknas fram med utgångspunkt ur fastighetens marknadsvärde som därefter minskas med den latenta skatten och fiktiva försäljningskostnader.
  4. Försäljning av fastigheten
    Om arvingarna inte kan komma överens kan en försäljning vara den enklaste lösningen. Ibland kan en skiftesman utses av tingsrätten för att hantera försäljningen om arvingarna inte lyckas nå en överenskommelse själva. En skiftesman/boutredningsman har dock inte behörighet att sälja en fastighet i strid med en dödsbodelägares vilja, utan godkännande i tingsrätt. Om en skiftesman/boutredningsman förordnats och en samförståndslösning inte träffats gällande fastigheten och tingsrätten inte gett medgivande till försäljningen, så kommer fastigheten tillskiftas samtliga dödsbodelägare utifrån deras andel i boet vilket kan leda till ett framtvingat samägande av fastigheten.
  5. Tvångsskifte eller domstolsprocess
    Om ingen frivillig lösning hittas kan en arvstvist om en fastighet avgöras i domstol. Detta kan bli en långdragen och kostsam process, vilket gör att förhandlingar eller medling ofta är att föredra.

Hur undviker man en arvstvist om en fastighet?

Det bästa sättet att undvika en arvstvist är att planera i förväg. Om den avlidne redan i sitt testamente tydligt anger hur fastigheten ska fördelas kan många konflikter undvikas. En annan lösning är att upprätta ett samäganderättsavtal mellan arvingarna, där det anges hur fastigheten ska skötas och vad som händer vid en eventuell försäljning.

Om en arvstvist om en fastighet redan har uppstått kan en jurist hjälpa till att hitta den bästa lösningen utifrån gällande lagstiftning och arvingarnas önskemål.