Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Tjänster
  3. Arvstvist
  4. Hur löser man en arvstvist mellan syskon?

Hur löser man en arvstvist mellan syskon?

När ett arv ska fördelas kan det ibland uppstå arvstvister, särskilt mellan syskon. Det kan handla om oenighet kring hur tillgångar ska delas, misstankar om att någon fått mer än den andre, eller att tolkningen av ett testamente ifrågasätts.

Att hantera en arvstvist mellan syskon kan vara känslomässigt påfrestande, men det finns sätt att lösa konflikten utan att det blir en långdragen rättsprocess.

Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.

Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.

Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande vår ordinarie taxa för 2025 om 2 990 kr / timme.

Vad orsakar en arvstvist mellan syskon?

Arvstvister kan uppstå av flera skäl:

Otydligt eller obefintligt testamente – Om det saknas ett testamente eller om det är oklart formulerat kan syskonen tolka arvet på olika sätt.

Förskott på arv – Om ett syskon tidigare fått en större gåva av föräldrarna kan det leda till diskussioner om rättvis fördelning.

Oenighet om fastigheter eller värdeföremål – Om ett syskon vill sälja en gemensamt ärvd fastighet medan det andra vill behålla den kan det skapa konflikt.

Misstankar om otillbörlig påverkan – Om ett syskon anser att en annan släkting har påverkat den avlidne att skriva testamente på ett visst sätt kan det ifrågasättas juridiskt.

Hur kan man lösa en arvstvist mellan syskon?

Om en tvist uppstår är det viktigt att försöka hitta en lösning innan konflikten förvärras.

1. Försök att ha en öppen dialog

Kommunikation är ofta nyckeln till att undvika onödiga rättsprocesser. Om syskonen kan prata öppet om sina önskemål och farhågor, kan det leda till en lösning som alla kan acceptera.

2. Ta hjälp av en utomstående

Om samtal inte leder till en lösning kan en neutral tredje part, såsom en jurist eller boutredningsman, förklara vad lagen säger och bidra med hjälp kring konfliktdämpande processföring. I många fall kan en sådan expert bidra till att minska missförstånd och hjälpa syskonen att hitta en rättvis fördelning. 

3. Följ lagen och testamentet

Om ett testamente finns ska det följas, så länge det är korrekt upprättat. Om det saknas testamente gäller arvsordningen enligt lag, vilket innebär att syskonen normalt har rätt till lika stora delar av arvet efter sina föräldrar.

4. Ansöka om boutredningsman eller skiftesman

Om syskonen inte kan enas om arvets fördelning kan de ansöka om en boutredningsman eller skiftesman via tingsrätten.

Boutredningsman – En jurist eller advokat som tar över ansvaret för att utreda dödsboet och besluta om arvsskiftet.

Skiftesman – Om arvtagarna inte kan enas om hur arvet ska delas, kan skiftesmannen besluta om en tvångsskiftning.

Vad händer om arvstvisten går till domstol?

Om ingen överenskommelse kan nås kan en arvstvist avgöras i tingsrätten. Rätten tar då ställning till testamentet, arvsordningen och eventuella bevis för att avgöra hur arvet ska delas.

Att driva en arvstvist i domstol kan dock bli kostsamt och ta lång tid, vilket är en av anledningarna till att de flesta familjer försöker lösa tvisten genom dialog eller juridisk hjälp med konfliktdämpande processföring.

Viktigt att tänka på vid arvstvister

Om det finns ett testamente ska det respekteras, så länge det är juridiskt giltigt. Om ingen lösning nås kan en boutredningsman eller skiftesman hjälpa till att fördela arvet. Domstolsprocesser kan bli långdragna och bör vara en sista utväg om medling inte fungerar. Om du är i en arvstvist och behöver hjälp att förstå vad som gäller kan våra jurister på Verahill ge dig rådgivning och stöd genom hela processen.

Kontakta oss om du behöver juridisk hjälp i en arvstvist.