Hur länge kan en arvstvist pågå?
En arvstvist kan vara både känslomässigt och juridiskt påfrestande, och många undrar hur länge en sådan tvist egentligen kan pågå.
Om arvingarna är överens om arvskiftet kan processen gå relativt snabbt, men om det uppstår konflikter kring exempelvis testamentet, fördelningen av tillgångarna eller dödsboförvaltningen kan det leda till långa förhandlingar. I vissa fall kan en arvstvist ta flera år att lösa, särskilt om den går vidare till domstol.
Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.
Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.
Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande vår ordinarie taxa för 2025 om 2 990 kr / timme.
Vad påverkar hur länge en arvstvist pågår?
Hur lång tid en arvstvist tar beror på flera faktorer:
Om arvingarna kan enas – Om arvingarna kan komma överens genom dialog eller medling kan tvisten lösas snabbare.
Om testamentet ifrågasätts – Om en arvinge väljer att bestrida testamentet kan tvisten dra ut på tiden, särskilt om den går till domstol.
Om boutredning krävs – I mer komplexa dödsbon, där det exempelvis finns fastigheter eller företag inblandade, kan det ta längre tid att fastställa tillgångarnas värde och få dödsbodelägarna att enas om fördelningen.
Om en boutredningsman eller skiftesman utses – Om arvingarna inte kan enas kan tingsrätten utse en neutral part för att förvalta dödsboet eller genomföra arvskiftet, vilket kan förlänga processen.
Om tvisten går till domstol – En rättslig process kan ta allt från 6 månader till flera år, beroende på hur komplicerat fallet är och om det överklagas till högre instanser.
Tidsramar för olika steg i en dödsboavveckling
För att få en bättre förståelse för hur länge en arvstvist kan pågå, kan hanteringen kring ett dödsbo delas upp i olika steg:
- Bouppteckning – Möte gällande bouppteckning ska hållas inom tre månader efter dödsfallet.
- Delgivning av testamente – När arvingarna har fått ta del av testamentet har de sex månader på sig att bestrida det.
- Arvskifte – Om alla är överens kan arvskiftet genomföras relativt snabbt, men om det uppstår en tvist kan det dröja.
- Domstolsprocess – Om tvisten går till tingsrätten tar det vanligtvis mellan 6 och 18 månader innan en dom faller. Om beslutet överklagas till hovrätten kan processen förlängas med ytterligare 6–12 månader.
Kan en arvstvist pågå i flera år?
Ja, i vissa fall kan arvstvister pågå i flera år, särskilt om det finns många arvingar, stora tillgångar eller komplicerade juridiska frågeställningar. Om tvisten inte kan lösas genom medling eller genom en skiftesman kan den dra ut på tiden, särskilt om den går igenom flera rättsliga instanser och bli kostsam.
Hur kan man undvika att en arvstvist blir utdragen?
För att undvika en långvarig arvstvist är det viktigt att agera snabbt och försöka hitta lösningar utanför domstol. Om det finns oenighet kan en neutral boutredningsman hjälpa till att förvalta dödsboet och medla mellan arvingarna.
I många fall kan juridisk rådgivning göra stor skillnad genom att tydliggöra vad lagen säger och vilka möjligheter som finns för att hitta en rättvis lösning.
Om du befinner dig i en arvstvist och vill ha hjälp att förstå hur processen ser ut, kan våra jurister på Verahill vägleda dig genom hela förloppet.