Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Stories
  3. Malins berättelse

Mina grejer – och så dina

När Malin hörde av sig till oss var det med rädsla för att det skulle vara för sent. Hennes historia börjar som många andras med kärlek. Ibland lugn och trygg, lite trevande, men mer ofta passionerad och stundtals stormig.

En bild av en familj som går på en äng

Både Malin och hennes före detta partner landade mjukt i relationen till varandra efter slitsamma uppbrott på varsitt håll. Malin säger att hon hittade hem, men samtidigt var noga med att inte enbart ta romantiska beslut, som hon kallar det.

När separationen efter ganska många år ihop ändå kom, var det i tron om att hon hade full kontroll.

Det här är något som vi ofta stöter på. Människor som skiljer sig eller separerar nästan i blindo. Det är mycket som kan gå snett, oavsett om ni är överens eller inte.

För Malin kom uppvaknandet när hon på omvägar fick veta att hennes före detta partner sålt den tidigare gemensamma bostaden och gått med vinst. En vinst som hon inte fått ta del av. Enligt Malin upprättades aldrig något bodelningsavtal och i god tro tänkte hon att de skulle göra upp när bostaden väl såldes. Den före detta partnern hade inte alls samma intentioner.

För oss på Verahill är det här tyvärr ett ganska vanligt scenario. Inte alla upprättar ett bodelningsavtal, och de flesta vi kommer i kontakt med förvånas över hur pass juridisk bodelningsprocessen är - och hur det i de allra flesta fall behövs en jurist som hjälper till. Oavsett om processen är tvistig eller inte.

Det finns flera goda anledningar till att upprätta ett bodelningsavtal direkt vid en skilsmässa eller separation. Bankerna kräver ofta ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån och för att någon av er ska kunna överta bostaden vid skilsmässan.  
Eftersom rätten till bodelning kvarstår under flera år efter en skilsmässa innebär det många gånger en gnagande osäkerhet för båda parter om ni väntar. Att dela upp era tillgångar i efterhand kan vara komplicerat eftersom värden på exempelvis fastigheter hinner ändras.

För Malin blev det tyvärr både dyrt och krångligt. Men hon fick till slut rätt till en del av vinsten för den sålda bostaden. Innan hon lämnade vårt kontor lovade hon sig själv att återkomma så fort hon eventuellt beslutar sig för att dela kärlek, bostad och kanske ekonomi med någon annan. Ett klokt beslut tycker vi.

Kostnadsfri rådgivning

Är du osäker på exakt vad du behöver hjälp med? Vi erbjuder tjugo minuters kostnadsfri rådgivning per telefon. Därefter arbetar vi på löpande timdebitering där taxan för 2023 är 2.250 kr per timme inkl moms.