Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Livssituationer
  3. Planera för framtiden

Planera för framtiden

Att planera för sin framtid är i många lägen självklart. Man planerar att skaffa en viss utbildning, bröllopet, bostadsbyte eller att skaffa barn. Lika viktigt som det är att planera viktiga livshändelser är att planera och se över ditt juridiska behov.

Planera för framtiden

Att planera för viktiga livshändelser påverkar i huvudsak enbart en själv - men det är en trygghet, och en lättnad för dina nära och kära, att veta vad som händer vid sjukdomsfall eller den dagen man avlider. Flera juridiska handlingar kan vara aktuella att upprätta beroende på just din situation.

Framtidsfullmakt

Sedan 2017 kan man skriva en så kallad framtidsfullmakt som underlättar för dina nära anhöriga och dig själv. Fullmakten är till för den situation då man blir sjuk och inte längre kan ta hand om sina personliga och ekonomiska intressen. Framtidsfullmakter måste skrivas innan man blir sjuk och därför är det viktigt att skriva den i tid. Man vet inte när man kan drabbas av ett varaktigt sjukdomstillstånd och framtidsfullmakten är då viktig för nära och kära.

Läs mer om framtidsfullmakt här

En bild på en kvinna som sitter högst upp på en bergstopp

Arv

Beroende på om man är gift, sambo, ensamstående, särbo, har barn eller inte gäller olika regler för arv. Som exempel ärver inte sambor varandra och gifta makar som har så kallade särkullbarn på vardera håll ärver inte heller varandra. Oavsett hur familjesituationen ser ut bör du se över hur du själv vill att arvet ska fördelas. Du kanske vill skänka en summa pengar till en helt utomstående person eller till en organisation. Du kan i vissa fall även välja att utländsk lag och inte svensk lag ska ligga till grund för arvsfördelningen. Oavsett hur du vill ha det fördelat bör du se över upprättande av testamente, då testamentet inte bara kan reglera vem som får arv utan även på vilket sätt de ärver och om arvet ska skyddas på något vis.

Läs mer om testamente här

 

Gåva

Att ge en gåva är inte alltid så enkelt som man tror. När det kommer till födelsedagspresenter och julklappar av lägre värde behöver man inte nödvändigtvis krångla till det. Om du däremot planerar att ge gåvor av större värde såsom en större summa pengar eller en fastighet eller om du planerar att ge en gåva till din maka eller barn bör du tänka efter. Vissa gåvor måste överlåtas på ett visst sätt och andra gåvor bör villkoras för att gåvotagaren ska vara skyddad. Oavsett situation bör man överväga att upprätta ett gåvobrev.

Läs mer om gåvobrev här

En bild på hus i somrig miljö

STORY | Tryggare på ålderns höst

Åsa bor i Stockholm och hennes mamma i Skåne. När Åsas mamma behövde hjälp med bankärenden var lösningen en fullmakt och en framtidsfullmakt. På så sätt kunde Åsa hjälpa till trots avståndet. 

Hur gjorde Åsa? 

en bild på tre kvinnor som pekar på en datorskärm.