Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Samboavtal

Vad händer med allt om inte kärleken håller i sig?

Varför samboavtal?

  • Sambolagen ger ett sämre skydd än vad många tror
  • Se över din situation i tid - innan nåt händer
  • Säkrar en rättvis fördelning vid separation

Samboavtal

Många tror att man som sambor har samma rättsliga skydd som gifta par, men så är det inte. Som sambor ärver ni inte varandra om den ena går bort, och i sambolagen finns regler som styr hur vissa saker ska delas vid en separation. För att skydda varandra och minska risken för problem är det därför bra att skriva ett samboavtal och ett testamente - för kärlekens skull!

Vad säger sambolagen?

Som sambo har du rätt att begära bodelning vid en separation. Det innebär att ni enligt sambolagen då har rätt till hälften var av värdet på er bostad och ert bohag som ni skaffat för gemensamt bruk. Det gäller oavsett om ni har delat lika på kostnaderna för bostaden och bohaget eller inte. Allt annat såsom bil, bankmedel, värdepapper och fritidshus kan enligt sambolagen inte ingå i bodelningen.

Du kan även begära bodelning om din sambo går bort. Då har du också rätt till hälften av värdet på er bostad och bohaget som ni skaffat för gemensamt bruk. Vem som får resten beror på vem som ärver enligt lag och om det finns ett testamente. 

Vad kan man bestämma i ett samboavtal?

Syftet med att upprätta ett samboavtal är att helt eller delvis avtala bort sambolagens regler om bodelning. Låt säga att du har sålt din tidigare bostad och lagt pengarna på en gemensam bostad med din sambo, medan hen inte har betalat någonting för bostaden. Vid en bodelning har din sambo trots det rätt till hälften av ditt investerade värde om ni inte skriver ett samboavtal.

Om ni köper en bostad och satsar olika mycket kapital så kommer värdet av den att delas lika i en bodelning. Vill ni inte det så måste ni skriva ett samboavtal där ni kommer överens om att sambolagens bodelningsregler inte ska tillämpas. Dessutom behöver ni skriva ett skuldebrev som underlag för vem som har investerat vad. 

Hur skriver man ett samboavtal?

För att få allt rätt och riktigt är det viktigt att ni tar juridisk hjälp. Kontakta oss så kan vi hjälpa er med både samboavtal, testamente och skuldebrev.

Skriv ett samboavtal med hjälp av en av våra jurister

Nedan bokar du den tid du önskar ett möte. Du kan avboka eller boka om mötet om du behöver men tänk på att avbokning ska göras senast 24 timmar innnan mötet. Vid utebliven närvaro eller sen avbokning debiteras en avgift om 250 kr inkl. moms.